Lempoyang
Sambal Lempoyang ni diperkenalkan oleh mak aku kepada aku masa zaman aku remaja lagi..rasa dia pahit-pahit tapi berlemak...sedappppp
Dulu masa zaman remaja, selalulah kena tumbuk lempoyang dengan lesung batu..makan dengan ikan bakar..lauk orang berpantang ni sedap jugak tau..rasa rindu pulak nak makan lauk orang berpantang..;p
3 ulas Lempoyang
1 sudu kecil lada hitam,
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula pasir
Segenggam ikan bilis yang disangai tanpa minyak...
semua bahan ni selalunya aku tumbuk sekali, bau harum semerbakkk..boleh tengok gambar yang aku ambik kat bawah ni..
bahan-bahannya |
Makan dengan nasi panas-panas+ sayur masak air+ ikan bakar + sambal lempoyang ni...aduhaiiiii..lauk light-light ni kekadang sedap...tekak ni kekadang nak makan yang simple-simple jer.....(ooppsss kalau untuk orang yang berpantang, tak bolehlah tambah nasi, jaga badannn).
Lempoyang ni biasanya tumbuh di kawasan semak samun. Ia dari jenis halia dan juga biasa dipanggil halia hutan. Pokoknya hampir menyerupai pokok bunga kantan. Ia mempunyai bunga yang cantik dan ketinggiannya lebih kurang 30-50 cm dari tanah. Sama seperti genus halia yang lain ia membiak melalui rizom dan pecahan rumpun.
Inilah hasil cabutan aku tadi..cukuplah untuk makan sorang. |
- kurang selera makan
- sesak nafas
- bau badan
- gaut
No comments:
Post a Comment