Minggu lepas teringin nak buatkan roti jala untuk Raihan...aku dan husband pun memang suka roti jala...kalau makan berdua, 10 keping tu kira cukup-cukup perut jer..kebiasaannya aku buat 24 keping..habisssss..family kecik tapi salur perut kami besarrrr hehehe...puas hati makan bertambah..kalau kat kedai kena sukat....;p
Resepi roti jalan ni mudah sangat...boleh dicicah bersama kuah kari ayam, kari ikan, kuah durian, sambal udang dan sebagainya...mengikut citarasa masing-masing..no problemmm
Bahan-bahan untuk roti jala;
Tepung gandung 3 cawan
Garam 1 sudu kecil
Kunyit serbuk 1 sudu kecil
Air 3 cawan
Nota: ~ pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
Kalau pekat tambah air..kalau cair tambah tepung.
Test dulu tahap kecairan tepung tu..kalau adunan tak boleh lalu di celah-celah corong tu maknanya adunan terlalu pekat, tapi kalau laju macam air tu maknanya adunan terlalu cair,..
Cara-caranya:
- Campur semua bahan ke dalam blender dan kisar sehingga semua bahan tadi sekata.
- Sapu kuali dengan minyak dan putarkan bancuhan tepung tadi dengan alat membuat roti jala seperti gambar dibawah. Kalau tak ada boleh juga guna botol air yang ditebuk lubangnya kat bawah..leceh sikitlah..
alat membuat roti jala |
cara membuat roti jala Tadaaaaaaaaaaa...dah siap roti jala sayaaa |
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment