LeenAzi Sambal Kicap: Breakfast Roti Jala

Tuesday, April 21, 2015

Breakfast Roti Jala

Seperti biasa, hujung minggu adalah masa untuk memasak, Kalau weekday raihan breakfast at school.. so hari sabtu mama pulak masak..bagi anak makan air tangan sendiri..dah terbiasa...kalau memasak suka baca doa, sambil potong bawang sambil berdoa.. supaya anak menjadi anak yang baik, rajin belajar, hormat orang tua..bla bla bla bla...aku yakin, doa ibu adalah sebaik-baik doa..so caranya ialah masak untuk anak...walau sesibuk mana pun aku..tetap cari masa untuk masak untuk Raihan..cuba jadi ibu yang baik sehabis daya selain doa diakhir solat....mana ada ibu doa yang buruk untuk anak, semua ibu mahukan yang terbaik untuk anak mereka.


Minggu lepas teringin nak buatkan roti jala untuk Raihan...aku dan husband pun memang suka roti jala...kalau makan berdua, 10 keping tu kira cukup-cukup perut jer..kebiasaannya aku buat 24 keping..habisssss..family kecik tapi salur perut kami besarrrr hehehe...puas hati makan bertambah..kalau kat kedai kena sukat....;p

Resepi roti jalan ni mudah sangat...boleh dicicah bersama kuah kari ayam, kari ikan, kuah durian, sambal udang dan sebagainya...mengikut citarasa masing-masing..no problemmm

Bahan-bahan untuk roti jala;
Tepung gandung 3 cawan
Garam 1 sudu kecil
Kunyit  serbuk 1 sudu kecil
Air 3 cawan

Nota: ~ pastikan adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. 
Kalau pekat tambah air..kalau cair tambah tepung. 
Test dulu tahap kecairan tepung tu..kalau adunan tak boleh lalu di celah-celah corong tu maknanya adunan terlalu pekat, tapi kalau laju macam air tu maknanya adunan terlalu cair,..

Cara-caranya:

  1. Campur semua bahan ke dalam blender dan kisar sehingga semua bahan tadi sekata.
  2. Sapu kuali dengan minyak dan putarkan bancuhan tepung tadi dengan alat membuat roti jala seperti gambar dibawah. Kalau tak ada boleh juga guna botol air yang ditebuk lubangnya kat bawah..leceh sikitlah..



alat membuat roti jala
cara membuat roti jala

Tadaaaaaaaaaaa...dah siap roti jala sayaaa
airtangan leen azi



Selamat mencuba...
Post a Comment

SPONSORED BY NUFFNANG

New story