Weekend ni, aku nak share resepi kek ni yang dah lama dah terperuk dalam almari..Tetiba rakan sekerja minta resepi ni minggu lepas..alang-alang buat skali lah..tekak baru lepas demam ni memang nak makan macam-macam...
Satu lagi, resepi ni yang paling mudah nak buat...kepada yang beginner tu eloklah cuba...
InsyaAllah kek pisang ni GEBUSssss, Lembabbbbb, yang paling utama..SENANG sangattttttt..Bahan-bahan pun superrr simple...
Kalau ikut step yang aku bagi ni InsyaAllah menjadi..tapi kalau pandai-pandai ubah resepi...tak dapat nak tolongggg.....
Untuk memudahkan Raihan makan..so aku buat dalam cupcake...Kalau korang nak buat dalam loyang bulat, petak...boleh juga...
Bahan-bahan yang diperlukan;
2. Minyak Masak ~ 1 cawan
3. Telur Gred C ~ 5 biji
4. Gula Caster ~ 2 cawan
5. Tepung gandum ~ 3 cawan
6. Soda Bikarbonat ~ 2 sudu kecil
7. Esen Vanilla ~ 1 sudu kecil
Cara-caranya;
1. Kalau rajin lenyek , kalau nak senang blender , masukkan minyak masak dan soda bikarbonat ke dalam blender dan kisar sehingga lumat...
2. Pukul telur, gula halus & esen vanilla menggunakan
mixer selama 10 minit, kemudian masukkan pisang yang telah dikisar/dileyek
halus tadi..
3. Sesudah sebati, masukkan pulak tepung sedikit
demi sedikit dan kacau...
4. Sapu acuan / loyang dengan butter..dan masukkan adunan tadi, serta bakar selama 35minit , dengan suhu 180c..
Untuk memudahkan Raihan makan...aku buat dalam cupcake... |
Sekali mengadap 3 cupcake dia bantai...eeeeeeeemmm dap sangat...katanya.. |
No comments:
Post a Comment